Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!

HARAM VE HELAL GIDANIN VASIFLARI

Değerli kardeşlerim:

Gelişen teknoloji ile birlikte insan için birçok kolaylık ortaya çıkarken, aynı zamanda daha fazla kazanma hırsı insanların toplumun zararına olacak işlere yönelmesine sebep olmaktadır.

Bugün Müslüman ahalinin yaşadığı toplumlar da bile yediğine, içtiğine ve diğer ihtiyaçlarına helâl dairesi içinde bir bakış ortaya koymadığına şahit olmaktayız.

Nitekim Allah Resulü s.a.v insanın hırsını bildiğinden bugünümüzü özetleyen şu ifadeyi kullanmıştır:

Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez. [1]

Bizler kendimizi ifade ettiğimiz gibi gerçekten Müminler isek yapmamız gerekeni Rabbimiz ortaya koyuyor:

يَٓا اَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحاًؕ اِنّٖي بِمَا تَعْمَلُونَ عَلٖيمٌؕ

Ey peygamberler! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin; güzel amel ve hareketlerde bulunun. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim. [2]

Üzülerek görüyoruz ki, toplumumuz ne yediğine, ne de içtiğine dikkat ediyor. Daha da acısı haram yemeyi marifet sayıyor.

Acaba bizler temizden kastın hijyen kuralları olduğunu mu zannediyoruz?

Rabbimiz haram olan hususları ortaya koyarken, bu yasaklamaları sadece dini bir hüküm olarak değil, aynı zamanda insanın sağlığı açısından da ortaya koyduğunu bugün tıpta yapılan araştırmalar ortaya koymaktadır.

Aşağıdaki ayet-i kerimeyi bu çerçeveden okumak gereklidir:

اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزٖيرِ وَمَٓا اُهِلَّ بِهٖ لِغَيْرِ اللّٰهِۚ

O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar. [3]

Rabbimizin açık beyanı olduğu halde, birçoğumuz maalesef aldığımız mamulün helâlliğine değil, ucuzluğuna bakıyor veya markasına bakıyoruz.

Aynı durum bugün kullandığımız içeceklerde de söz konusu olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Ne yazık ki, bugün kullandığımız birçok içecek çeşidinin içeriğinde, bir Müslüman için haram sayılan birçok madde bulunduğu halde, bizler sadece açıkça sarhoşluk verenler hususuna ağırlık veriyoruz.

Hâlbuki kaide bellidir:

Hz. Âişe r.a. anlatıyor: Allah Resulü s.a.v. buyurdular ki: "Sarhoşluk veren her içki haramdır. [4]

Allah Resulünün ifadesi açıkken, maalesef bizler içinde alkol olduğu kanıtlanmış gazlı içecekleri ve enerji içeceklerini rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Kardeşlerim! Hiç dikkat ettiniz mi?

Birçok içeceğin üstünde şu madde yazar:

Taurine;

Peki! Nedir Taurine?

Boğaların karaciğerinde, sperminde ve idrarında olan bir maddedir. Bu madde birçok gazlı içecekte kullanılan tat ve koku verici esans türü yağlardandır. Yağ cinsinden olan bu madde suda çözülmediğinden etil alkol ile çözülmesi sağlanmaktadır.

Haliyle bugün kullandığımız birçok gazlı içecek ve enerji içeceğinin içinde bulunan bu madde bizler için risk manası taşımaktadır. Bazı âlimler buna cevaz verseler de, dinimizin şüpheli şeylerden kaçınma emri açıktır.

Şüpheli şeylerin dahi yasaklandığı bir inancın neferleri olarak görmekteyiz ki, haramlığı kesin olan şeylerde bile çok dikkatli davranmamaktayız.

 İçeceklerdeki durum gibi, bugün evimizde soframıza koyduğumuz birçok yiyecekte de aynı durum söz konusudur. Domuz yağının daha az maliyetli ve kolay elde edilmesi sebebi ile yiyecek sektöründe birçok hazır gıdada kullanılmakta ve bunu kullananların bir kısmı da maalesef kendini Müslüman sermaye olarak lanse edenlerin olduğunu görmekteyiz.

Hâlbuki domuz mamulü her şeyin haramlığı hem kitapla, hem de sünnetle sabit olduğu halde bu hususta özen gösterdiğimizi söylememiz pek mümkün değil!

Bu husustaki ifadelerden biride Allah Resulünün ortaya koyduğu şu beyandır:

Hz. Câbir r.a. anlatıyor: Allah Resulünü Mekke'de şöyle buyuruyorken işittim, : Cenab-ı Allah içki, ölmüş hayvan, domuz ve putun alım-satımını yasakladı.

Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü "ölmüş hayvanların iç yağı hakkında ne buyurursunuz, zira onunla gemiler yağlanır, derilere sürülür, kandiller aydınlatılır" dendi. Allah Resulü cevaben: "O (nun satışı) haramdır" buyurdu ve ilâve etti:

"Allah Yahudilerin canını alsın. Allah onlara ölmüş hayvanların iç yağını haram kıldığı vakit bu yağı erittiler, sonra satıp parasını yediler. [5]

Değerli kardeşlerim, kullanılması haram olan bir mamulün satışı da haramdır.

Bunun bir ifadesi olarak Allah Resulünün şu uygulamasını görmekteyiz:

Adamın biri Allah Resulüne bir şarap dağarcığı hediye etmişti, kendisine "Allah'ın bunu haram kıldığını bilmiyor musun?" dedi. Adam: "Hayır bilmiyorum" cevabını verdi ve yanında bulunan birisine bir şeyler fısıldadı. Allah Resulü adama "Ona ne fısıldadın?" diye sorunca adam: "Onu satmasını emrettim" dedi.  Allah Resulü: "İçilmesi haram olanın satılması da haramdır" buyurdu ve iki şarap dağarcığının ağızlarını açarak içlerini boşalttı. [6]

Unutmamak gerekir ki, her makinenin bir yakıtı olduğu gibi, insanın yakıtı da helallerdir. Nasıl ki yanlış yakıt makineyi bozuyorsa, haramlarda insanın yapısını bozar.

Hal böyle iken, bu hususlara riayet etmeyen Müslüman'ın dualarım kabul olmuyor diye yakınması yersizdir. Zira Allah Resulü duanın kabulünün kaidesini şöyle ortaya koymaktadır:

Allah yolunda sefer yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini göklere uzatarak: "Ya Rab, ya Rab!" diye yalvarıyor. Hâlbuki onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böylesinin duası nasıl makbul olur? [7]

Temiz bir kalbin gıdası helallerdir. Helalle beslenen kalp Rabbini anmaktan haz alır.

Bu hususu Allah Resulü s.a.v şöyle ifade ediyor:

Şurasi muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmezler. Her kim bu şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, şerefini de korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere yönelirse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa, cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir. [8]

Değerli Müslümanlar, bizler Rabbimizin rızasını hedefliyorsak, her hususta olduğu gibi ne yediğimize ve içtiğimize de dikkat etmek zorundayız.

Rabbimizin bize verdiği bütün emanetlere sahip çıkmak mecburiyetinde olduğumuz gibi, ruhumuzu kaplayan bu et parçası olan cesedimizi de korumak zorundayız.

Rabbim bizlere haram ve helâl çizgilerine dikkat edecek iman nasip eylesin!

Rabbim bizleri dünyanın yalancı rüyalarına kapılıp ta, haram kıldığı zevklere dalmaktan muhafaza eylesin!

 

 


[1] Buhari, Büyü, 7,23

[2] Mü'minûn  51

[3] Bakara 173

[4] Buhari, Eşribe, 4, Vedü 71 - Müslim, Eşribe, 67-68

[5] Buhari, Büyü, 112 - Müslim, Müsakât,71

[6] Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis şerif, 216 s27

[7] Müslim, Zekat 65, (1015); Tirmizi, Tefsir, Bakara (2992)

[8] Buhari, İman 39, Büyü 2; Müslim, Müsakât 107, (1599); Ebu Davud, Büyü 3, (3329, 3330); Tirmizi, Büyü 1, (1205)

 

Dosyalar

helal ve haram gidanin vasiflari
Facebook Sayfamız
Facebook Sayfamız

Bu yazıyı paylaş