Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!

SÜNNET (HİTAN) CEMİYETİ SOHBETİ

Değerli misafirler hoş geldiniz!

Rabbim cemiyetimizi hayırlara vesile etsin! Erkekliğe ilk adımı atan evladımıza sağlıklı ve imanlı bir ömür nasip eylesin! Vatana, millete ve ailesine hayırlı evlat eylesin!

Değerli kardeşlerim:

İnsanoğlunun hayatında kilometre taşı diyeceğimiz ve hayatında köklü değişimlere vesile olan anlar vardır. İşte şuan burada gerçekleştirdiğimiz cemiyet de evladımızın ve ailesinin hayatında kilometre taşı diyeceğimiz bir anı barındırmakta.

Peki! Halk dilinde sünnet olmak ifadesi ile beyan edilen bu uygulama inancımız ve adetlerimiz açısından ne ifade etmekte ve bizlere ne gibi faydalar sağlamaktadır?

Bu olaya, dini literatürümüzde “Hitan”  (الْخِتَانُ) denilmektedir.  Bizim dilimizde sünnet diye ifade edilen bu uygulama Hz. Peygamber’e olan bağlılığın bir sembolüdür. Dinimiz İslam’ın bir şiarı olan erkek çocukların sünnet ettirilmeleri uygulaması çocuk buluğ çağına gelmeden önce yerine getirilmesi gereken Hz. İbrahim a.s’ den peygamber efendimize, ondan da bize ulaşan bir sünnettir.

Bu noktada peygamberlerin uygulamaları bizim için neden önemlidir diye bir soru akla gelebilir. İşte böyle bir soruya Rabbimiz şöyle karşılık vermektedir:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُوا اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

“Andolsun ki, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah Resulünde güzel örnekler vardır.” [1]

Bizlerin gözbebeği olan evlatlarımızı, dünyaya gelme sebebimiz olan kulluğun yerine getirilmesi için İslam’a göre yetiştirmek ve onların geleceğine Allah’ın rızasına giden yolda güzel dokunuşlarda bulunmak Rabbimizin beyan ettiği ayet-i celileyi iyi anlamamızdan geçiyor. Bu açıdan Allah Resulün s.a.v’ in hayatının iyi anlaşılması ve sözlerinin dikkate alınması üzerimizdeki vebali ortadan kaldırmak için hayati önem taşımaktadır.

Bugün buraya toplanmamıza vesile olan sünnet cemiyetimizde Allah Resulü s.a.v’ in bize tavsiye ettiği önemli adımlardan biridir.

Allah Resulü s.a.v sünnet uygulamasının nereden geldiğine işaret ederek şöyle buyurmaktadır:

 كَانَ إِبْرَاهِيمُ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَوَّلَ النَّاسِ ضَيَّفَ الضَّيْفَ، وَأَوَّلَ النَّاسِ اِخْتَتَنَ…

“İlk defa misafir ağırlayan, ilk defa sünnet olan… Hz. İbrahim’dir.” [2] 

Bazı kaynaklarda;

وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ …

“Hatırla ki; Rabbi İbrahim’i bazı kelimelerle imtihan etmişti ve o da bunları tamamlamıştı…”  [3]

Ayetinde ifade edilen İbrahim’in imtihan edildiği ilâhi emirlerden birinin de sünnet olduğu rivayet edilmektedir.

“İlk defa sünnet olan Hz. İbrahim 80 yaşında, bazı rivayetler de ise 99 yaşında iken, kendi kendini sünnet etmiştir.” [4]

Hz. İbrahim s.a bu sünnetini yerine getirmek adına Hz. Peygamber, ileri yaşlarda Müslüman olanlara 80 yaşlarında da olsalar şöyle derdi:

أَلْقِ عَنْكَ شَعْرَ الْكُفْرِ وَاخْتَتِنْ

"Üzerinizdeki (İslâm'ın hoşlanmadığı) fazla kılları temizle, tıraş et ve sünnet ol” [5]

Çünkü yüce dinimiz İslam temizliği imanın yarısı olarak görür ve Müslümanlığın zahiren gözüken suretlerinden biri olarak kabul eder.

Müslümanlığın şiarlarından biri olan sünnet bizden önceki peygamberler ve ümmetleri içinde bir sünnet olduğu gibi bazı hükümler de Âdem babamızdan bugüne hak ehli olanların bir göstergesi olmuştur.

Bu hükümler nelerdir diye baktığımızda Allah Resulü s.a.v’ in şu ifadesini görüyoruz:


أَرْبَعٌ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلِينَ، الْخِتَانُ وَالسِّوَاكُ وَالتَّعَطُّرُ وَالنِّكَاحُ

“Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir. Sünnet olmak, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek ve evlenmektir” [6]

Rabbim evladımızın sünnetini gördüğümüz gibi mürüvvetini de görmeyi ailesine ve bizlere nasip eylesin!

Bizler eşrefi mahlûk olarak ifade edilen insanoğlunun bir parçası olarak yaratılmışların en şereflisi haline getiren fıtratımıza sahip çıkmak zorundayız. Fıtratımız ise İslam’ın bize hayat veren hükümleri ile şekil alırken fıtratımızdan gelen ve insanı hayvandan ayıran şu hususlara da dikkat etmeliyiz:


اَلْفِطْرَةُ خَمْسٌ، أَوْ خَمْسٌ مِنَ الْفِطْرَةِ: اَلْخِتَانُ، وَالْاِسْتِحْدَادُ، وَنَتْفُ الْإِبْطِ، وَتَقْلِيمُ الْأَظْفَارِ، وَقَصُّ الشَّارِبِ

“Beş şey fıtrattandır: Sünnet olmak, etek kıllarını gider­mek, bıyığı kırkmak, tırnakları kesmek, kol­tuk altlarını temizlemek” [7]

Nitekim bu hasletlerin kâfirlerle aramızda en belirleyici unsurlardan biri olduğunu yaşadığımız çağ içinde kendi gözlerimizle görerek muşahede etmekteyiz.

Bu vesile ile insan olmak ve insan kalabilmenin yegâne yollarını bizlere gösteren yüce mevlamıza hamd ediyoruz!

Rabbim bizleri yolundan ayırmasın, resullerinin sünnetini yaşatabilmeyi bizlere nasip eylesin!

Rabbim erkekliğe ilk adımı atan evladımızı kuran ve sünnet yolundan ayırmasın!

Rabbim hepimize göz aydınlığı olacak nesiller yetiştirmeyi nasip eylesin!


 

 

 

 

 

 


[1] Ahzap 21

[2] Muvatta, Sıfatu'n-Nebî', 4

[3] Bakara, 124

[4] Buhari, İstizan 51, Enbiya 8

[5] Ahmed İbn Hanbel, III / 415; Ebu Davud, Tahare, 129

[6] Tirmizi, Nikâh 1

[7] Buhârî, Libâs 51, 62, 64; Müslim, Tahâret 49, 50. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tereccül 16; Tirmizî, Edeb 14; Nesâî,Tahâret 8-10; İbni Mâce, Tahâret 8

Dosyalar

SÜNNET (HİTAN) CEMİYETİ SOHBETİ
Facebook Sayfamız
Facebook Sayfamız

Bu yazıyı paylaş