Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!
Güncel Vaazlar Kitabımız Satışta!

RAMAZAN BAYRAMI

Rahmet ve bereket'in sağanak halinde yağdığı, Müminlerin Rabbine yaklaştığı Ramazan ayının sonunda bizi bayrama ulaştıran Allah'a hamd olsun! Rabbim bayramımızı mübarek eylesin!

Muhterem Müslümanlar:

İnananlar için Allah'ın rızasına giden yolda yoğun bir ay geçirdik. Oruçlarımız, zekât ve sadakalarımız, teravih namazlarımız, iftarlarımız, mukabelelerimiz ve Rabbimize ulaştıran birçok vesileyi aradığımız bir ayın ardından kazandığımız ecirlerin mutluluğu ile bayrama ulaşmış bulunuyoruz.

Rabbimize sonsuz hamd ve sena da bulunduktan sonra şu hatırlatmada bulunmak istiyorum! Müslüman’ın her işinde olduğu gibi bayramda da uyması gereken kaideler ve ödevleri vardır.

Bilmemiz gerekir ki, bu kaideler bizim daha iyi bir Müslüman olmamız ve bayramın neşesine dâhil olmamız için Rabbimizin bine sunduğu fırsatlardır.

Bu kaidelerin neler olduğuna geçmeden önce Ramazan ve Kurban bayramı için Allah Resulünün şu ifadesine kulak vermemiz gerekir:

Peygamberimiz Medine'ye hicret buyurduklarında Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Peygamberimiz: "Bu günler ne oluyor?" diye sorduğunda, onlar "Biz cahiliyette bu günlerde oynayıp eğlenirdik." dediler. Bunun üzerine peygamberimiz "Bunların yerine Allah Teâlâ size daha hayırlı iki gün verdi: Ramazan bayramı, kurban bayramı" buyurdu. [1]

Allah Resulü bayramların bizler için önemini ifade ettiği hadis-i şerif'in ardından bayramın özüne inmek için yapılması gerekenler nelerdir bir bakalım:

Yapmamız gereken en önemli görev bayramın Müslümanların kaynaşma zamanı olduğu bilinci ile dargın olan kardeşlerimizin arasını düzeltmektir.

Rabbimizin bu hususta biz Müslümanlara şu emri vermektedir:

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete erişesiniz. [2]

Rabbimizin kitabında buyurduğu kardeşlik emirle ile ilgili Allah Resulü s.a.v de şöyle buyurmaktadır:

Ey müminler! Birbirinize kin ve nefret beslemeyin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize darılıp yüz çevirmeyin, birbirinizle ilginizi kesmeyin. Ey Allah'ın kulları, kardeş olun! Şunu iyi bilin ki, bir Müslüman'ın din kardeşini üç günden fazla terk etmesi, küsüp onunla konuşmaması, ondan uzak durması helal değildir. [3]

Kardeşliğin önemini belirten Rabbimiz, bu birlikteliği sağlamak için bize fakirleri, yetimleri, öksüzleri gözetmeyi emrederek onların ihtiyaçlarını görmeyi emretmektedir. Rabbimiz bunun bir gereği olarak da bayramın birinci günü sabahına kadar fıtır sadakalarını vermemiz emri ile Müslüman toplumun tamamının neşe içinde bayramı geçirerek mutlu olmalarını istemektedir.

Rabbimiz bu görevi yerine getirirken de izlememiz gereken sıralamayı şöyle beyan ediyor:

وَاعْبُدُوا اللّٰهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهٖ شَيْـٔاً وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَاناً وَبِذِي الْقُرْبٰى وَالْيَتَامٰى وَالْمَسَاكٖينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبٰى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَابْنِ السَّبٖيلِۙ وَمَا مَلَكَتْ اَيْمَانُكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالاً فَخُوراًۙ

Allah'a kulluk ve ibadet edin, hiçbir şeyi O'na denk tutmayın! Ana babaya ve diğer yakın akrabaya, yetimlere ve yoksullara, yakın ve uzak komşulara, birlikte olduğunuz arkadaşınıza, yolda kalmış kimselere, emriniz altındakilere iyilik edin. Allah, kendini beğenen kibirli insanları sevmez. [4]

Yaşadığımız çağda Müslümanlar birlik ve beraberliğin pekişmesine vesile olan bayram zamanlarını tatil yapma imkânına kavuştukları zamanlar olarak değerlendirmekte ve asli görevlerini unutmaktadır.

Peki! Asli görevlerimiz dediğimiz meseleler nelerdir?

- Bizim dünyaya gelmemize vesile olup, hayat kurmamız için elindeki bütün imkânları kullanan ana ve babamızı ziyaret ederek, onların gönüllerini almak en öncelikli görevimizdir.

- Ailemizden ahrette göçen büyüklerimizin mezarlarını ziyaret ederek onlara dua etmek ve bir gün kendimizin de geleceği yer olan kabirlere ibretle bakmak.

- Akrabalarımızı, komşularımızı ve arkadaşlarımızı ziyaret ederek gönüllerini alıp onların gönlünde yer edinerek dualarını almak.

- Kapımızı açan yakın olsun, uzak olsun bütün kardeşlerimize ikramda bulunmak ve gönülleri hoş edecek şekilde misafir etmek.

- Duaların kabul olduğu zamanlardan biri olan bayram gecelerinde tüm İslam âlemi için dua ederek kardeşlik vazifemizi yapmak

Bu görevleri yapmak bizlerin Allah katındaki değerimizi arttıracağı gibi, toplum içindeki saygınlığımızı da arttıracaktır.

Rabbim af ve mağfirete kavuştuğumuz nice bayramlara ulaşmayı bizlere nasip eylesin!

Değerli kardeşlerim:

Namaza geçmeden önce son olarak bayram namazının kılınışını hatırlatmak istiyorum. Zira senede iki sefer ifa edilen bir namaz olarak unutan kardeşlerimiz olabilir!

Bayram namazı Hanefi mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vaciptir. Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, bunun her rekâtında üçer fazla tekbir olmasıdır. Bu fazla tekbirlere "zait tekbirler" denir. Bu ilâve tekbirler vaciptir.

Namazın kılınışına gelecek olursak;

1.Rekâtta tekbir alınır subhaneke okunur sonra tekbir alınır ve eller yanlara salınır.  Bu tekbirler üç sefer tekrar edilir.  Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır İmam efendi Fatiha ve zammi sure okur. Sırası ile rukü ve secde ettikten sonra ikici rekâta kalkarız. İkinci rekatta imam efendi Fatiha ve zammi süre okuduktan sonra üç sefer tekbir alınır ve eller yanlara salınır, dördüncü tekbirde ise ruküya varılır ve secde yapılır ve son olarak da tahiyyata oturulur ve selam ile namaz biter. Bundan sonra tekbirler eşliğinde Bayram namazının sünneti olan minber'e imam efendi çıkar ve hutbe ile namaz eda edilmiş olur.

 


[1] Ebu Davud, Salat, 245 ; Ahmed b. Hanbel, 3/250

[2] Hucurat 10

[3] Buhari, Edep, 57, 62; Ebu Davud, Edep, 55; Tirmizi, Bir ve Sila, 23

[4] Nisa 36

Dosyalar

RAMAZAN BAYRAMI
Facebook Sayfamız
Facebook Sayfamız

Bu yazıyı paylaş